Ford Motorsport Club Sweden banträffI mitten på juli en mycket varm dag så var det äntligen dags!
För första gången skulle jag köra på bana!
FMCS hade hyrt Linköpings motorstation, allmänt kallad Sviestadbanan i 4 timmar.
FMCS hade bjudit in fler klubbar till bankörningen, Imprezaklubben, Ford Capriklubben och Rejsa.nu.
Med andra ord: Många roliga bilar var på plats!
Förutom alla snabba Imprezor och Ford Cosworth-bilar så fanns det en Porsche 968, Honda NSX, Lotus Europa mm.
Min Fård var nog långsammast bilen på banan. Men det spelade ingen roll, jag hade hur kul som helst. För det här var nog det roligast jag gjort med bil!!!

Känslan av att få gasa så mycket bilen klarade av (och så mycket jag vågade) och vetskapen om att säkerheten var bra och ingen med laserpistol som siktade på en bakom nästa kurva var härlig!
Det var gasen i botten och bromsa så hårt och sent som möjligt, kasta in bilen i kurvan som Montoya och så på med gasen igen! Dom första varven tjoade jag för mig själv av glädje.

Jag hade hört att det första som tar stryk är bromsarna så några månader innan hade jag bytt bromsskivor bak, klossar runt om och ny värmetålig bromsvätska. Och det gav säkert resultat för jag var mycket nöjd med bromsarna, som mest körde jag ca 10 varv och bromsarna mattades inte alls!
Till nästa gång (för det här ska jag göra igen) ska jag försöka göra något åt chassiet för det kändes i kurvorna att Fården var tung och alldeles för soft i fjädringen.

Sedan hade det inte varit dumt med 100 hk till så man slapp bli omkörd av alla men det är som det är med Fården, den är ju trots allt en familjebil :-(

Med på resan till Linköping var också Andreas. Självklart så skulle han få prova på att köra några varv. Lite orolig var jag ju, tempot var ganska högt på banan och Andreas hade bara haft körkort i 2 månader..
Men efter några förmanande ord från mig om att ta det lugnt rullade han ut på banan. Och det såg ut som han tog det lugnt, i alla fall ca 1 1/2 minut för när han passerade andra gången vrålade motorn för fullt när han körde förbi :-) Men jag behövde inte vara oroligt, Andreas är ju uppvuxen med gasen i botten, det såg ut att gå galant!
Värre var det visst på Mantorp 2 veckor tidigare då hans pappas Saab fick smaka på gruset... :-)
Hur som helst, Andreas flin när han rullade in i depån var kul att se!

Att prova bankörning kan jag starkt rekommendera!

Lelle Montoya


Klas, som äger den här Honda NSX:en blev glad över videofilmen jag skickade till honom, så han lovade en åktur nästa gång vi träffades.

Han kommer inte behöva tjata på mig...

Med hjälp av en Ferrari försökte Skanstulls däck kränga Kumhodäck. Tyvärr körde han aldrig på banan. Men det är klar, han hörde ju en V6a ryta förbi så han vågade väl aldrig ;-)


Med ca 30 graders värmen ute så behövde både Fården och föraren vila och kyla av sig emellanåt!

Här är några filmer från banträffen!

Häng med 2 varv runt
Sviestad-banan! (54 mb)

Andreas kör riktigt bil! (30 mb)Cosworth-Danne tar i lite
för mycket! (9 mb)

FMCS bilar (15 mb)


Porsche 968 och
Lotus Europa (11 mb)


Impreza-klubben visar
sina bilar (11 mb)