Filmer från TV3

STREETRACING - OLAGLIG DÖDSLEK ELLER COOL HOBBY

Streetracing är en undergroundrörelse som växer sig allt starkare. I torsdagens 45 minuter ger Hasse Aro tittarna en inblick i den lek som unga män, med livet som insats, ägnar sig åt på våra allmänna vägar runt om i landet.

Trots politikernas och polisens motstånd är streetracing en rörelse som växt sig allt starkare. I takt med att de lagliga motorklubbarna fråntas allt fler banor växer antalet illegala streetrace runt om i landet. Streetrace omfattar allt från en burnout på ett flygfält till vansinneskörningar i 300 km/h genom Stockholms stad. Det är en lek på liv och död och det handlar inte om, utan när, det första dödfallet inträffar.

I 45 minuter berättar Daniel Azzari om Blackrace, en klubb som arrangerar lagliga streetrace, och dess ursprung. Vi träffar även arrangörerna av Birka Cup och Stockholm Open, som är landets två största illegala streetrace. Vi möter förare som kör extrembilar, med upp till 1000 hästkrafter, som gör 400 meter på nio sekunder. Bilarna körs i 250 km/h och drivs med lustgas. 45 minuter visar även klipp från den svenska filmen ”Getaway in Stockholm”. Filmen visar en vansinnesfärd med en Porsche som körs i 300 km/h genom Stockholms city.

Vi får även träffa den engelske 31-årige playboymiljonären Maxmillion Cooper. Han är ägare till Gumball 3000, ett race på 3000 miles som pågår i sex dagar, där rockstjärnor, filmstjärnor, supermodeller och ”vanliga miljonärer” festar hysteriskt, kör som dårar och skrattar åt sina fortkörningsböter.

TV3 45 minuter - Streetrace del 1 (165 mb)

TV3 45 minuter - Streetrace del 2 (110 mb)


Sofia Wistam granskar vår tids gladiatorspel - Streetrace

Trenden med illegala streetrace breder ut sig. Prestandas Sofia Wistam intervjuar arrangörer, deltagare
och polisen för att ta reda på vad det är som lockar och avskräcker med dessa gladiatorspel på allmän väg.

TV3 Prestanda -Streetrace (46 mb)

 


TV3 Efterlyst -Streetrace (33 mb)